Oraşul Paliei, oraşul culturii

Asociaţia Florema Design din Orăştie, a lansat în data de 17 iunie 2010, o invitaţie tuturor iubitorilor de literatură din judeţul Hunedoara, organizând, cu sprijinul Primăriei municipiului Orăştie, la doi ani de la trecerea spre cele veşnice, un simpozion în memoria domnului Petru Baciu, cunoscut profesor, publicist şi scriitor orăştian şi în partea a doua, o întâlnire a cititorilor orăştieni cu scriitori din judeţul Hunedoara.

Au răspuns invitaţiei peste 150 de orăştieni, foşti elevi, colaboratori sau colegi ai domnului profesor Petru Baciu, cel care a lăsat un imens gol în inimile tuturor celor care l-au cunoscut şi iubit.

Vorbitorii, Alexandru Munteanu – primarul municipiului Orăştie, Silvia Beldiman – profesor, director adjunct al Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu”, Dan Orghici – prozator, fost elev al regretatului profesor, Elena Făieran – profesoară, fostă colegă şi prietenă cu familia Baciu, Vic.Virgil Bălan – scriitor, Miron Simedrea – profesor, preşedintele Societăţii „Limba noastră cea română” Chişinău, filiala 43 Orăştie au evocat personalitatea omului de litere Petru Baciu şi au transmis un gând pios familiei şi în special soţiei, doamnei profesoare Aurelia Baciu, cea care i-a fost alături nu numai în viaţa de zi cu zi dar şi în munca de cercetare şi creaţie.

S-a remarcat prezenţa unuia dintre cei mai talentaţi fii ai Orăştiei, Andrei Şfarţ, care a subjugat auditoriul cu melodia „Viaţa ta, lângă viaţa Sa”, care va fi inclusă pe noul său album de muzică religioasă „România, trezeşte-te!”, la care lucrează în prezent împreună cu tatăl său, Dani Şfarţ, cunoscut muzician orăştian. Andrei, la cei 8 ani ai săi, are deja un album de colinde, lansat în 2008 şi participă cu drag la toate manifestările culturale la care este invitat.

În partea a doua a manifestării, orăştienii s-au întâlnit cu Victoria Stoian, preşedinta Asociaţiei scriitorilor judeţului Hunedoara, care le-a dăruit volumul său de sonete intitulat „Escală în timp hărăzit”, volum apărut în decembrie 2009 la Editura Polidava Deva şi prezentat la Orăştie de poetul Eugen Evu şi de traducătoarea Muguraş Maria Petrescu, care  le-a făcut tuturor o deosebită surpriză, citind în limba engleză unul dintre sonete, în traducere proprie.

O altă carte care a văzut lumina tiparului la Editura Polidava doar cu câteva ore înainte de lansare, „Misterele bălţii”, scrisă cu deosebit talent de domnul Romulus Tot, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor judeţului Hunedoara, a fost prezentată cu obişnuitu-i spirit critic presărat cu umor, de către scriitorul Gligor Haşa, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care semnează şi prefaţa volumului.

Alţi doi scriitori români de marcă, Mariana Pândaru şi Ovidiu Vasilescu, ambii membri ai Uniunii Scriitorilor din România, au răspuns cu amabilitate invitaţiei orăştienilor şi au prezentat în faţa auditoriului volumul „Memoria faptelor” apărut la Editura „Călăuza V.B.” sub semnătura Marianei Pândaru, în cursul lunii mai, volum care cuprinde editorialele sale apărute în ziarul „Călăuza noastră”, pe care l-a condus mai bine de cinci ani. Doamna Mariana Pândaru a făcut şi un cadou celor prezenţi, dăruindu-le ultimul număr din prestigioasa revistă „Ardealul literar”.

Nici Orăştia nu s-a lăsat mai prejos. Scriitorul Vic.Virgil Bălan şi-a lansat cea de-a 17 carte, apărută la Editura „Emma” din localitate şi intitulată sugestiv „Orăştie, mon amour…”, carte care cuprinde o serie de schiţe cu şi despre orăştieni şi este dedicată „tuturor orăştienilor care au fost, sunt şi vor fi…” Cartea a fost prezentată de profesoara Elena Făieran, care a semnat, cu binecunoscuta-i sensiblitate şi prefaţa volumului, de prozatorul Dan Orghici şi de profesorul Miron Simedrea.

În încheiere, am prezentat cele două volume „Florilegiu”, apărute la Editura „Emma” sub egida Asociaţiei Florema Design, în colaborare cu Revista online „Visul” (http://visul.florema.ro), volume de poezie şi proză scurtă, în paginile cărora se regăsesc cele mai bune texte ale unor scriitori de limbă română din lume.

Mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături, garantându-mi astfel reuşita acestei manifestări, celor care şi-au deschis sufletul şi celor care au participat într-un număr atât de mare, dovedind încă o dată că Orăştia a fost şi rămâne capitala culturală a judeţului Hunedoara.

Ileana-Lucia Floran

Andrei Şfarţ

Eugen Evu, Raisa Boiangiu şi Gligor Hasa

Ileana Floran

Participanţi

Silvia Beldiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *